Správny kávičkár začína ráno kvalitným espressom. Príchodom horúcich letných letných dní je skvelým osviežením ľadová káva. Poďte si s nami prečítať, aké druhy ľadovej kávy existujú a pijú sa vo svete. A na konci nájdete návod, ako správne pripraviť ľadovú kávu. 

Ľadová káva a história

Takmer každý národ si nárokuje na prvenstvo vzniknu ľadovej kávy. Je preto veľmi ťažké určiť, kto stojí za jej vznikom. Vlastnú verziu majú dokonca aj vo Vietname. 

Jedna z povier hovorí, že rodiskom ľadovej kávy je Alžírsko v roku 1840. Tu vznikol kávový nápoj mazagrana, označovaný ako pôvodná ľadová káva. Francúzski vojaci v Alžírsku si vraj pripravovali osviežujúci nápoj z kávového sirupu, studenej vody a ľadu. 

Ľadová káva a jej varianty

Cold brew

Tento nápoj sa pripravuje iným spôsobom ako ľadová káva. Pripravuje sa bez tepla. Na jeho prípravu je dôležitá kvalitná čertsvo pomletá káva, ktorá sa 6 až 36 hodín lúhuje v prefiltrovanej studenej vode. Čím dlhšie lúhujete, tým silnejší nápoj získate. 

Frappucino – frappe

Frappe je národný nápoj v Grécku. Pripravíte si malé espresso, necháte prorodzene vychladnúť. Pridáte mlieko a napeníte. Do takto pripraenej kávy hodíte zopár kociek ľadu. Ak ste milovníkom zmrzliny, pridajte kopček a máte ľadovú kávu so zmrzlinou. Vznikne vám úžasná a lahodná napenená káva. 

Ľadové cappuccino

Na prípravu potrebujete klasické  espresso pripravené z kvalitnej kávy. Horúce espresso šokom schladíte ľadovými kockami. Pridajte napenené mlieko a hotovo. Ak chcete dosiahnuť skutočne lahodný nápoj, vyskúšajte vyšľahať mlieko s cukrom a pridajte drvený ľad. 

Espresso affogato

Obľúbený letný nápoj v Taliansku. Do kvalitného espressa pridáte kopček zmrzliny. Samotné espresso nemusíte chladiť ľadom. Na ochladenie postačí zmrzlina. Výhoda je, že môžete vyskúšať rôzne chute, stačí ak vanilkovú zrmzlinu zmeníte na čokoládovú alebo orieškovú. 

Espresso tonic

Veľmi osviežujúci a dobre vyzerajúci nápoj. Pripravíte si malé espresso z kvalitnej kávy, schladíte ho šokom (ľadom). Do ⅔ vychladeného pohára nalejete tonic, potom veľmi opatrne prilievate espresso. Espresso vám ostane na vrchu pohára a tonic pod ním. Jednoducho rýchly a dizajnový drink.

Vietnamská ľadová káva

Základom je silná šálka kávy s kondenzovaným mliekom alebo jogurtom. Vo Vietname sa pestuje predovšetkým odroda kávy Robusta, ktorá má horkejšiu a zemitejšiu chuť. To je dôvod, prečo si Vietnamci kávu dochucujú rôznymi sladkými ingredienciami. 

Cafe granité

Presunieme sa do Francúzska a vyskúšame ich variant ľadovej kávy. Základom je opäť espresso, ktoré zmiešame s cukrom a zamrazíme. Pred podávaním ho rozsekáme na drť, pridáme obľúbený rum, whisky alebo bourbon a doladíme šľahačkou. 

Domáca ľadová káva

Našu cestu s ľadovou kávou ukončíme u nás na Slovensku. Recept na ľadovú kávu je jednoduchý.  Pripravte si kvalitné espresso a schlaďte ho šokom (ľadom). Našľahajte mlieko a prilejte do kávy s ľadom. Výslednú kávičku môžete dochutiť zmrzlinou alebo šľahačkou. 

Rada na záver

Prípravu kvalitnej ľadovej kávy začnite výberom kvalitnej kávy. Ak máte radi ľadovú kávu so zmrzlinou alebo dobrým alkoholom, viete aj doma experimentovať s chuťami kávy.

Prihláste sa na odber newslettra

Každý mesiac pre vás pripravujeme zaujímavé články zo sveta kávy.

* z odberu sa môžete kedykoľvek odhlásiť. Po zadaní svojho emailu si prosím skontrolujte svoju emailovú schránku a potvrďte prihlásenie na odber.

Prečítajte si tiež