Kto by nemal rád rannú šálku kávy, ktorá ho poriadne nakopne do nového dňa? Trend pitia kávy sa v dnešnej dobe dostáva do popredia a s ním aj ďalší. Preferovanie pitia gurmánskej kávy. Niektoré vysoko kvalitné kávy nesú označenie Demeter. Čo označenie Demeter znamená? Čítajte ďalej a možno takáto káva zachutí aj vám.
Dejiny označenia Demeter
Certifikácia Demeter vznikla v roku 1928. Pomenovanie vzniklo podľa mena gréckej bohyne Démétér, ktorá bola bohyňou plodnosti, zeme a roľníctva.
Označenie Demeter získajú len produkty z biodynamického hospodárstva. Na jeho začiatkoch stál rakúsky pedagóg a filozof Rudolf Steiner, ktorý popísal jeho princípy. V roku 1931 bolo na svete 1000 takýchto fariem. V dnešnej dobe je Demeter najväčším zástupcom organických produktov.
Certifikát Demeter
Certifikát Demeter je medzinárodné označenie pre niektoré produkty. Pre jeho získanie existujú veľmi prísne podmienky. Produkty s označením Demeter boli vyrobené alebo pestované v podmienkach ekologického hospodárstva. Nesmú sa používať syntetické hnojivá, chemické postreky ani aditíva pri výrobe produktov. V prípade rastlín sa podporuje prirodzený rast.
Udržať si tento certifikát je veľmi ťažké, pretože sa musí obnovovať každý rok. Práve vďaka tomu sa darí udržať kávam s označením Demeter vysokú kvalitu.
Produkty s označením Demeter sú najviac rozšírené v Nemecku a Rakúsku. Ale, nájdete ich aj v našom e shope.
Jacu Bird Demeter
Jedna z najvzácnejších káv na svete. Meno získala podľa druhu juhoamerického vtáka Jacu, ktorý žije v dažďových pralesoch v Brazílii. Tento tvor je výnimočný tým, že sa rád kŕmi plodmi kávovníka. A, vyberá si len tie najlepšie. Kedysi bol považovaný za škodcu, ale dnes je tomu inak. Dnes pomáha pri produkcii skvelej kávy.
Celý proces prebieha jednoducho. Keď kávové zrná dozrejú, vtáčik Jacu si pochutná na tých najlepších. A vtedy začína proces skvelej dekadentnej kávy. Po vtáčikovi Jacu nastupujú zberači, ktorý zozberajú jeho trus. Následne sa z neho vyberú kávové zrná, umyjú a vysušia na pergamene. Potom sa posielajú do celého sveta.
Káva Jacu Bird Demeter má výnimočnú sladkú orieškovú vôňu a plnú chuť. Prináša spojenie výnimočne exkluzívnej kávy s divokou prírodou.
Brazilia RED IAPAR Bio- Demeter
Úžasná káva, ktorá pochádza z oblasti Pedro Azul Arace v Espirito Santo v Brazílii. Majiteľom farmy, kde sa káva pestuje, je Henrique Sloper. Jeho farma je príkladom spojenia biodynamického a ekologického hospodárstva a sociálnej ekonomiky. Zároveň je aj najväčším pestovateľom Demeter kávy na svete.
V čom je táto káva ešte výnimočná? Zberá sa výlučne ručne. Zberači zbierajú len dozreté čerešne kávovníka štyrikrát ročne v období od mája do septembra. Zelené čerešne ostávajú stale na kávovníku.
Barzilia RED IAPAR bio – Demeter je výborná káva s vôňou medu, škorice a mandlí a chuťou čokolády a nugátu.
Honduras 18 Conejo Bio – Demeter
Výnimočná káva, ktorá sa pestuje v oblasti Marcala v Hondurase na družstve 18 Conejo. Názov Conejo v preklade znamená 18 králikov. V mayskom kalendári opisuje obdobie vládnutia mocného a silného kráľa Uaxaclajuuna.
Káva má na svoj rast ideálne podmienky, ktoré jej ponúka subtropické podnebie a ideálna nadmorská výška.
Kávové čerešne sa zbierajú ručne a vyberajú sa len tie najkvalitnejšie plody.
Honduras Conejo 18 vás pohladí tónmi grepu a figy, ktoré sa v závere premenia na čokoládu. V ústach zanecháva príjemný krémový pocit.