espresso tonic štvorec

Ľadové kávové nápoje: Recepty, tipy a odporúčania

V letnej horúčave nie je nič lepšie ako osviežujúci ľadový kávový nápoj. V tomto článku vám predstavíme rôzne druhy ľadových kávových nápojov a odporučíme kávy z našej ponuky, ktoré sú na ich prípravu ideálne.

Prečo si vybrať ľadové kávové nápoje

Ľadové kávové nápoje sú skvelým spôsobom, ako sa ochladiť a zároveň si dopriať energiu z kávy. Sú ideálne na horúce letné dni a ponúkajú širokú škálu chutí. Od intenzívneho cold brew až po krémové frappe, máte množstvo možností, ako si spríjemniť chvíle s obľúbenou kávou. Okrem toho, ľadová káva menej dráždi žalúdok ako horúca, čo je ďalšia výhoda, ktorú mnohí často vyhľadávajú.

Naša kolekcia prémiových káv

Z našej ponuky môžeme odporučiť kávu Sumatra a Nicaragua, ktoré sú ideálne na prípravu osviežujúcich ľadových nápojov. Káva Sumatra je známa svojimi bohatými sladkými tónmi a plným telom, čo ju robí vynikajúcou pre cold brew. Nicaragua, na druhej strane, ponúka jemnejšie ovocné tóny a vyváženú kyslosť, čo ju robí perfektnou pre ľadové cappuccino či espresso tonic. Obidva druhy kávy prinesú do vašich nápojov jedinečnú chuť a vôňu, ktorá poteší vaše zmysly.

Recepty na ľadové kávové nápoje

Pozývame vás na objavenie sveta osviežujúcich ľadových kávových nápojov, ktoré sa stanú vašimi obľúbenými počas horúcich dní. Pripravili sme pre vás jednoduché a chutné recepty.

Cold Brew

Cold brew je jednou z najpopulárnejších metód prípravy ľadovej kávy, ktorá si získa vaše srdce svojou jemnosťou a nízkou kyslosťou. Tento nápoj sa pripravuje pomalým extrahovaním kávy v studenej vode, čo zaručuje hladkú a bohatú chuť.

Ingrediencie:
  • 100 gramov mletej kávy (odporúčaná káva Sumatra)
  • 1 liter studenej vody
Postup:
  1. Na prípravu cold brew použite hrubo namletú kávu, ideálne typ Sumatra pre jej bohaté a sladké tóny.
  2. Mletú kávu nasypte do veľkej nádoby a zalejte studenou vodou
  3. Nádobu zakryte a nechajte kávu extrahovať pri izbovej teplote 12-16 hodín. Čím dlhšie necháte kávu extrahovať, tým bude nápoj silnejší.
  4. Po extrahovaní preceďte kávový koncentrát cez jemné sitko alebo kávový filter do čistej nádoby.
  5. Cold brew podávajte s ľadovými kockami a podľa chuti doplňte mliekom alebo sirupom.

Ľadové Cappuccino a Frappé

Ľadové cappuccino a Frappé sú klasické osviežujúce nápoje, ktoré si obľúbite pre ich krémovosť a jednoduchú prípravu. Rozhodlii sme sa, že recept na frappé vynecháme, kedže na prípravu sa používa hlavne instatna káva a tak sme sa rozhodli, že tento recept vynecháme, nezabúdajme na legendárny článok nášho deda “Instantna káva, nie je káva

Ľadové Cappuccino
Ingrediencie:
  • 1 šálka espressa (odporúčaná káva Nicaragua)
  • Ľad
  • 150 ml mlieka
  • Cukor alebo sirup podľa chuti
Postup:
  1. Pripravte si šálku espressa pomocou kávy Nicaragua, ktorej jemné ovocné tóny pridajú nápoju jedinečný charakter.
  2. Vysoký pohár naplňte až po okraj ľadovými kockami.
  3. Nalejte espresso cez ľad a pridajte cukor alebo sirup podľa chuti.
  4. V mikrovlnnej rúre alebo na sporáku ohrejte mlieko a potom ho napente pomocou napeniča na mlieko.
  5. Nalejte napenené mlieko do pohára a všetko jemne premiešajte.

Espresso Tonic

Espresso tonic je osviežujúci a moderný nápoj, ktorý kombinuje intenzívny kávový zážitok s príjemnou horkosťou tonicu.

Ingrediencie:
  • 1 šálka espressa (odporúčaná káva Nicaragua)
  • 200 ml tonicu
  • Ľad
  • Plátok citrónu alebo limetky na ozdobu
Postup:
  1. Pripravte si šálku espressa z kávy Nicaragua.
  2. Vysoký pohár naplňte ľadovými kockami.
  3. Nalejte tonic do pohára až po okraj.
  4. Pomaly nalejte espresso cez tonic, aby ste dosiahli dvojvrstvový efekt.
  5. Ozdobte plátkom citrónu alebo limetky a podávajte

Výhody prípravy ľadových nápojov doma

Príprava ľadových nápojov doma je nielen ekonomická, ale aj zábavná. Môžete experimentovať s rôznymi chuťami a kombináciami a prispôsobovať ich svojim preferenciám. Navyše, máte vždy kontrolu nad kvalitou používaných surovín.

Odporúčania na základe našej ponuky

Pre najlepšiu chuť odporúčame používať kávu Sumatra alebo Nicaragua z našej prémiovej ponuky. Sumatra je ideálna pre cold brew vďaka svojim bohatým tónom, zatiaľ čo Nicaragua s jemnejšími ovocnými tónmi je perfektná pre ľadové cappuccino alebo espresso tonic. Veríme, že si tieto recepty a kávy zamilujete a že vám prinesú osvieženie počas horúcich letných dní. Nezabudnite si vychutnať každý dúšok!

Nech sa každý dúšok premieňa na nezabudnuteľný zážitok vďaka našim starostlivo vybraným kávam.

Prihláste sa na odber newslettra

Každý mesiac pre vás pripravujeme zaujímavé články zo sveta kávy.

* z odberu sa môžete kedykoľvek odhlásiť. Po zadaní svojho emailu si prosím skontrolujte svoju emailovú schránku a potvrďte prihlásenie na odber.

Prečítajte si tiež