Premýšľate, že si doprajete skutočne kvalitnú kávičku a neviete sa rozhodnúť, ktorú odrodu vybrať. Arabica, robusta alebo blend? Vo svete kávy existujú štyri rôzne druhy kávových zŕn a viac ako 100 poddruhov. Práve arabica a robusta sú najpoužívanejšie a každá z nich má osobité čaro a chuť. Ste zvedavý, ktorá je lepšia? 

Čo hovoria chuťové poháriky na arabicu alebo robustu? 

Záleží na tom, akú chuť kávy preferujete. Niektorí ľudia si myslia, že robusta je horšia sestra arabicy. Ale, nedajte sa oklamať. Každá má svoju osobitú chuť, arómu, penivosť a horkosť. Druhý dôležitý faktor je, z akej oblasti káva pochádza. 

Vedeli ste, že…

Káva je druhý najpopulárnejší nápoj na svete. Prvenstvo si drží voda. A, denne sa na svete vypije cca 2,25 miliardy šálok kávy denne. 

Arabica

Arabica má rôznorodejší chuťový profil a bohatšiu chuť s plnšími tónmi. Obsahuje vyššie množstvo olejov a cukrov. Pri pražení cukry karamelizujú a do popredia sa dostávajú sladké a ovocné tóny arabicy. Ponúka vám širokú paletu chuťových tónov. Jej  textúra v šálke kávy je hladká a jemná a má výbornú arómu. 

Robusta

Robusta je horkejšia a prevláda zemitá chuť kávy. Práve robusta je skvelá na prípravu espressa, kde vynikne jej horká chuť a obsah kofeínu. Ak preferujte výraznú chuť kávy spojenú s vysokou dávkou kofeínu, robusta je pre vás to pravé. 

Blend

Blend alebo vyvážený pomer kvalitnej arabicy a robusty. Vytvorením správneho pomeru dokáže šikovný pražiar kávy dosiahnúť lahodnú kávu, ktorá vás očarí príjemnou chuťou a vďaka robuste získa espresso bohatú penu. Výberové kávy sa navzájom dopĺňajú a dodajú káve charakteristickú chuť a vôňu.

Aký je podiel kofeínu v arabice a robuste?

Arabica má obsah kofeínu v rozmedzí 0,9 – 2 %. Robusta ho obsahuje približne dvakrát viac. Ak sa teda potrebujete rýchlo nakopnúť, vyberte si kávy z odrody robusta. Na druhej strane sa to prejavuje na chuti. Arabica je jemnejšia a prirodzene sladšia, robusta zemitejšia a horkejšia. 

Odkiaľ pochádza arabica a robusta?

Pri výbere kávy je dôležité zamerať sa, odkiaľ pochádza. Aj toto ovplyvňuje chuť kávy. 

Najväčším a najznámejším producentom kávy arabica je Brazília. Celkovo oblasť Strednej a Južnej Ameriky je zameraná práve na pestovanie arabicy, po nej nasleduje Afrika, Indonézia a India.  Vyhovuje jej nadmorská výška od 900 – 2000 metrov nad morom. Jednotlivé druhy arabicy sa líšia chuťou v závislosti od pôdy, nadmorskej výšky, ale aj spôsobu pestovania.

Robusta rastie v nižších pásmach od 200 – 800 metrov nad morom  pestuje sa predovšetkým v Afrike, Indii, Thajsku, Vietname či na Cejlóne. Keďže je to druh kávy menej náročný na pestovanie, prežije aj v nepriaznivejších podmienkach. 

Rozdiel vo veľkosti aj vôni 

Keď si zoberiete a porovnáte tieto dva druhy kávových zŕn, uvidíte rozdiely aj voľným okom. Arabica ma zrná skôr podlhovasté, plochejšie, má zelenú farbu a ryha uprostred je jemne zakrivená. Naopak, zrnko robusty je okrúhlejšie, menšie, farbou pripomína slamu a stredová ryha je rovná.

Ak patríte k milovníkom kávy, ktorí majú vycibrené čuchové bunky, skúste k zrnám privoňať pred pražením. Kávové zrnko arabicy by malo pripomínať vôňu čučoriedok a robusta arašidov.

Prečítajte si tiež