aka napeniť mlieko na cappuccino

Pochmúrne a daždivé dni nás lákajú na teplý nápoj. Pre milovníkov kávy je to častokrát cappuccino s jemne a dokonale našľahanou penou a posypané škoricou. Príjemne zahreje a poteší dušu nejedného kávičkára. Pre cappuccino nemusíte bežať hneď do kaviarne. S troškou cviku a kvalitným náradím to zvládnete aj doma. Ako teda správne napeniť mlieko na cappuccino? 

Kvalitná káva

Základom každého kávového nápoja je kvalitná káva. Na prípravu cappuccina sú vhodné zmesi Arabicy a Robusty. V predajni s kávou vám vedia veľmi dobre poradiť. Ak kupujete cez e-shop, pozorne si prečítajte popis produktu. Môže sa stať, že vám chuťový profil kávy nebude vyhovovať. 

Pripravíte si klasické espresso, lungo alebo americano. V závislosti od toho, aké veľké chcete cappuccino mať. Základ máte pripravený, môžete sa pustiť do peny. 

Mlieko 

Pri výbere mlieka dbajte na kvalitu. Na dokonalú mliečnu penu je najlepšie plnotučné mlieko s obsahom tuku minimálne 3,5 %. Čím viac tuku mlieko obsahuje, tým je pena hustejšia a krémovejšia. 

Mlieko by ste mali zohriať, ale nemôže prejsť bodom varu. Ideálne zohriate je na 55℃ -70 ℃. Ak pripravíte penu zo studeného mlieka, teplota kávy rýchlo klesne a môže zmeniť jej chuť. V prípade, ak používate parnú trysku, mlieko nemusíte nahrievať. 

Ak trpíte intoleranciami alebo alergiami, použite rastlinné mlieko. Počítajte s tým, že pena nemusí byť taká nadýchaná. 

Nerezová konvička

Výborným pomocníkom pre dokonale krémové cappuccino je nerezová konvička. Aj tú by ste mali pred napeňovaním ohriať. Kúpite ju v predajnich s domácimi potrebami alebo na eshopoch. Konvička je malý nenáročný pomocník, ktorého určite oceníte. 

Napenenie mlieka

Napeniť mlieko na cappuccino môžete viacerými spôsobmi. Záleží na tom, aký kávovar vlastníte a akých pomocníkov máte doma poruke. 

Parná tryska

Príprava peny týmto spôsobom je pomerne jednoduchá. Väčšina pákových alebo automatických kávovarov ju má ako súčasť príslušenstva.

Pred použitím trysku vyčistite. Pustite ju, prefúknite a hotovo. Do konvičky nalejte mlieko. Mlieko by malo byť do približne polovice objemu konvičky. Trysku ponoríte do mlieka cca 1 centimeter. Konvičku držíme vodorovne s pracovnou doskou a môžete začať. Pena je hotová, keď je konvička teplá tak, že ju nedokážete udržať v rukách. Chce to trošku cviku, ale pravidelnou prípravou kapučína to zvládnete.

Počas šľahania sa sa v mlieku môžu vytvoriť malé bublinky. Tých sa jednoducho zbavíte. Konvičku jemne oklepte a párkrát zatočte. Mlieko bude krásne jemné a lesklé. 

Takto pripravenú penu jemne vlejte do pripraveného espressa alebo lunga. 

French press

Vedeli ste, že mliečnu penu si viete pripraviť aj cez french press? A je to veľmi jednoduché. Pri príprave peny pomocou french pressu si mlieko zohrejte. Nesmie prejsť varom. Množstvo mlieka prispôsobíte množstvu nápojov. 

Teplé mlieko vlejte do french pressu a sitkom, ktoré slúži na stlačenie kávy, pohybujte hore dole. Šľahajte, kým sa vytvorí pena. Jemne oklepte, aby sme sa zbavili bublín. Pozor, ak máte french press so skleneným dnom, mlieko najskôr prelejte do konvičky a až potom oklepte. 

Špirálový napeňovač mlieka

Malý jednoduchý pomocník. Nie je finančne náročný a jediné, čo musíte meniť, sú baterky. Napeňovanie je jednoduché. Teplé mlieko nalejte do konvičky. Mala by byť naplnená do cca ⅔. Trošku ju nakloňte, napeňovač ponorte do mlieka tesne pod hladinu mlieka a začnite šľahať. Ak sa vám vytvoria bubliny, konvičkou jemne zatočte a poklepte po doske. 

Spojte trošku cviku, kvalitnú kávu a plnotučné mlieko a perfektné cappuccino zvládnete aj sami doma.

Prečítajte si tiež