Vedeli ste, že aj káva bez kofeínu môže chutiť skvelo? Veľmi záleží od postupu, ktorý si pražiarne zvolia. My v Casa del Caffé sme rozhodli pre metódu Swiss water. Ako celá dekofeinizácia prebieha? Poďme sa pozrieť na celý príbeh bezkofeínovej kávy výnimočnej kvality.  Čítajte!

Sme prví na Slovensku

Prví na Slovensku, ktorí začali vyrábať bezkofeínovú kávu metódou Swiss water. V Casa del Caffé si dávame záležať, aby naše produkty mali prémiovú kvalitu. Preto sme sa zamerali na bezkofeínovú kávu pripravenú metódou Swiss water. Ak má bezkofeínová káva na svojom obale logo Swiss water, môžete si byť istí, že na odstránenie kofeínu neboli použité žiadne chemikálie. Príbeh našej bezkofeínovej kávy priamo k vám začína. 

Čo je metóda Swiss water 

Na začiatku bolo hľadanie skutočnej kvalitnej bezkofeínovej kávy. Hľadali sme dodávateľa, ktorý zodpovedal našim štandardom. A našli sme. 

Swiss water je patentovaná metóda na odstránenie kofeínu z kávy bez použitia chemických látok. Na dekofeinizáciu sa používa čistá voda, ktorá odstráni 99,9% kofeínu z kávových zŕn. Vďaka tomu chutí bezkofeínová káva fenomenálne a neobsahuje žiadne zbytočné chemické látky. 

Bezkofeínová káva spracovaná metódou Swiss water má po pražení svetlejší odtieň hnedej, ako kávy spracované chemickým spôsobom. Preto sa aj jednoduchšie riadi proces praženia kávy a káva nie je “prepražená”.

Ako celý proces Swiss water prebieha

Základom sú kvalitné kávové zrná a extrakt zo zelenej kávy – patentovaný GCE roztok, ktorý je vyrobený z čerstvej vody a všetkých pevných látok v káve okrem kofeínu.

Prvý krok je rehydratácia kávových zŕn. Takto sa dosiahne cieľová vlhkosť vhodná na odstránenie kofeínu z kávy. Týmto spôsobom sa z kávy odstránia aj rôzne nečistoty a prach. 

Voda sa zohrieva a cirkuluje okolo zelených zŕn kávy, čo spôsobí, že zrná uvoľnia kofeín do vody. Proces trvá 8-10 hodín. Kofeín sa z GCE odstraňuje pomocou patentovaného uhlíkového filtra. Tento proces sa opakuje, až kým káva dosiahneme podiel kofeínu len 0,1% a považuje sa bezkofeínovú kávu. 

Keď sa dosiahne cieľ a odstráni sa 99,9 % kofeínu, je káva pripravená na sušenie. Vysušená a zabalená káva putuje do pražiarne, kde sa ďalej spracováva. Do pražiarne Casa del Caffé tak prídu kávové zrná zbavené kofeínu.

Celý proces je časovo náročnejší, ale odrazí sa na chuti a kvalite bezkofeínovej kávy. 

Swiss water a ekológia

Možno si poviete, že na dekofeinizáciu sa minie obrovské množstvo vody. Ale, aj to je v prípade metódy Swiss water ošetrené. Celý proces je šetrný k životnému prostrediu. Počas dekofeinizcie sa roztok neustále obnovuje a monitoruje. Preto sa nemusí vytvárať stále nová a nová várka pre ďalšiu zelenú kávu. 

A 85%vody, ktorá sa používa na dekofeinizáciu sa vracia do zdroja ako pitná voda a zvyšných 15% sa spotrebuje pri spracovaní. 

Náš tip

Ak máte chuť na lahodnú prémiovú kávu, ale kofeín vám robí problém, naša bezkofeínová káva Swiss water je pre vás to pravé. Stále poskytuje telu antioxidanty, zlepšuje fungovanie mozgu a skvelo chutí. A to bez toho, aby ste sa o tretej ráno prehadzovali na posteli. 

Prečítajte si tiež

Pridaj komentár