Kávovar Bezzera Mitica TOP PID je kvalitný kávovar vyrobený z profesionálnych komponentov. Kombinácia profesionálnej technológie a klasického talianskeho dizajnu vám pripraví skvelé espresso. Kávovar je vhodný do domácností, malých prevádzok a hotelov.
V roku 1901 vynašiel Luigi Bezzera prvý moderný kávovar. Bezzera je jediná spoločnosť, ktorá má viac ako storočné skúsenosti s výrobou prístrojov na espresso a má osvedčené záznamy o kvalitnej výrobe.
Technické parametre
Telo kávovaru
Všetko je z nerezu (AISI 304)
Hlava kávovaru
Profesionálna hlava kávovaru E61 .
PID regulátor teploty
PID regulácia teploty (80°C – 100°C).
Bojler
Jeden bojler s objemom 2 l.
Termosifonický systém
Vykurovanie klasickým termosifonickým systémom.
Manometer
Dvojitý manometer na ukazovanie tlaku v kotle a tlaku na extrakciu kávy.
Čerpadlo
Rotačné čerpadlo.
Zdroj vody
Zásobník na vodu s objemom 4,0 l alebo možnosť priameho pripojenia na zdroj vody.
Rozmery
Šírka: 320 mm
Hĺbka: 450 mm
Výška: 400 mm
Hmotnosť
30,0 kg
Príkon
1 350 W
Príslušenstvo
Ergonomická páka s jednovýpustkou
Ergonomická páka s dvojvýpustkou
Slepý filter/miska
Tamper
Odmerka na kávu
Kefka na čistenie hlavy
Návod na použitie
Hmotnosť | 30,0 kg |
---|---|
Rozmery | 320 × 450 × 400 mm |
Bojler | Výmeník HX |
Čerpadlo | Rotačné |
Hlava | E61 |
Zdroj vody | Pripojenie na vodu, Zásobník |
Značka | Bezzera |
Pravidelná a dôkladná starostlivosť je veľmi dôležitá pre výkon, životnosť a bezpečnosť vášho prístroja. Pozor! Vždy vypnite stroj (vypínač v spodnej polohe), odpojte napájací kábel a pred čistením nechajte stroj vychladnúť na izbovú teplotu (najmenej 30 minút).
Všeobecné čistenie
Denné čistenie:
Portafilter, filtre, nádržka na vodu, odkvapkávacia miska, odkvapkávacia doska odkvapkávacej misky, odmerná lyžica a tamper vyžaduje čistenie každý deň. Čistite teplou vodou alebo čistiacim prostriedkom vhodným pre prístroje spracuvajúce potraviny. Upozorňujeme, že portafiltre, odkvapkávacia miska a nádržka na vodu nie sú vhodné do umývačku riadu. Očistite sprchovú zástenu a tesnenie skupiny v spodnej časti a odstráňte viditeľné usadeniny bez demontáže častí.
Čistenie podľa potreby:
Po každom použití vyčistite ventil pary a horúcej vody. Vyčistite telo, keď je stroj vypnutý a studený. V závislosti od použitia obnovujte vodu z kotla každé 2 – 3 týždne stlačením vypínača čerpadla a extrahovanie asi 0,8 l horúcej vody z trysky na horúcu vodu. Na čistenie používajte mäkkú vlhkú handričku. Nikdy nepoužívajte abrazívne alebo chlórové čistiace prostriedky! Odkvapkávač pravidelne vyprázdňujte a nečakajte, kým nebude plný.
Čistenie varnej časti
Čistiaci prostriedok na varné časti (vo forme prášku alebo tabliet) je k dispozícii u špecializovaného predajcu. S týmto čistiacim prostriedkom môžete veľmi ľahko vyčistiť a odmastiť varné časti prístroja. Čistenie sa vykonáva pomocou slepého filtra, ktorý je súčasťou balenia. Čistenie tabletami je možné vykonať po cca. 90 – 150 šálkach kávy.
Pri čistení varných častí postupujte podľa návodu na použitie!
Odvápnenie a spätný oplach
Odvápnenie (dekalcifikácia)
K správnej a dlhodobej funkcii kávovaru je potrebné vedieť, akú vodu k príprave kávy používame. Vždy je vhodné používať vodu upravenú, teda zbavenú látok, ktoré spôsobujú usadzovaniu vodného kameňa. Je vhodné používať zmäkčovač vody či aspoň domácu filtračnú kanvicu. Nielen, že ľahko zmäkčí vodu, ale zbaví jej aj minerálov a nečistôt, ktoré by mohli mať nepriaznivý vplyv na vnútorné časti kávovaru. Ak neviete, akú máte vodu, ľahké vodítko je napr. rýchlovarná kanvica a jej špirála či platňa, či sa na nej usadzuje vodný kameň. Prípadne je možné zaobstarať v špecializovaných predajniach testovacie papieriky na zisťovanie tvrdosti vody. Každopádne odporúčame vodu upravovať.
Odvápnenia je závislé práve na usadzovaní vodného kameňa. Ak vieme, že voda, ktorú používame, problém s vodným kameňom nemá, je vhodné odvápnenie vykonávať zhruba 2 krát za rok. Čím viac je voda problematická (tvrdá), tým častejšie je nutné kávovar odvápňovať. Usadzovaniu vodného kameňa (zavápnenie kávovar) výrazne ovplyvňuje jeho funkciu, napr. Nahrievanie, zmenšuje sa objem bojlera, prípadne sa môže upchať, zanášať ventily atď. Oprava je potom nákladná a nerieši sa v rámci záruky.
K odvápnenie používame len prostriedky na to určené, nie sú agresívne voči gumovým tesneniam a ďalším dielom kávovaru (prípadným hliníkovým častiam kávovaru) a neovplyvňujú následne chuť kávy. Nepoužívajte teda ocot či kyselinou citrónovou a pod.
Spätný oplach (backflush)
Odporúčame pravidelne vykonávať spätný oplach kávovaru pre zachovanie správnej funkcie kávovaru a neovplyvnené chuti kávy od kávových usadenín. Čím častejšie sa spätný oplach vykonáva, tým lepšie. Odporúčame vykonávať oplach aspoň 1x týždenne.
Spätný oplach vykonávame pomocou detergentu a slepej misky alebo dvojporcovej misky a gumovej záslepky.