Aj vy si radi vychutnávate chvíľky pre seba s kvalitným espressom? Šálka dobrej kávy je skvelý rituál na začiatok rána. Počas dňa vás príjemne naladí a pomôže zvládnuť každodenný stres či rutinu. Prečítajte si náš článok Ako pripraviť skutočne dobré espresso. 

Príprava espressa nie je časovo náročná, ale vyžaduje si zopár krokov, ktoré by ste mali dodržať. Ich postupnosť vám zaručí, že si vychutnáte skutočne šálku dobrej a kvalitnej kávy.

Kvalitná a čerstvá káva

Kvalitná a čerstvo pražená káva je úplný základ. Zabudnite, že z nekvalitnej alebo instantnej kávy pripravíte espresso. 

Na prípravu používajte kávy určené na espresso. V závislosti od chuti, ktorú preferujete, si zvoľte odrodu Arabica, Robusta alebo zmes Arabica a Robusta. Ich rozdielom sme sa venovali v článku Aký je rozdiel medzi odrodami arabica a robusta?

Samozrejme, každá káva má svoju špecifickú chuť. Ovplyvňuje ju aj oblasť a nadmorská výška, v ktorej sa pestuje. Pred kúpou kávy si pozrite aj chuťový profil kávy. 

Dôležitý je aj dátum praženia. V skutočne kvalitnej predajni káv sa praží každý deň. Máte tak záruku, že káva je naozaj čerstvá. U nás v Casa Del Caffé má pražiareň pod palcom pražiar Andrej, ktorý je pri celom procese praženia. 

Veľkí predajcovia častokrát dátum praženia neuvádzajú a už vôbec neviete, kedy sa káva zberala. Preto si skúste pri kúpe tejto kávy odrátať od dátumu minimálnej spotreby dva roky.

Stará káva nevonia, má nevýraznú a kyslú chuť. V šálke vám nevytvorí cremu, teda dokonalú penu. 

Kvalitný kávovar

Najlepším riešením je kúpa kvalitného pákového kávovaru. Na trhu je široký výber od poloprofesionálnych po profesionálne kávovary, ktoré viete použiť aj v menších kaviarňach. Na prípravu domáceho espressa postačí aj poloprofesionálny pákový kávovar. Pri ňom sa príprava kávy stáva hotovým rituálom. Okrem kvalitného stroja a výbornej kávy získate aj dizajnový doplnok do vašej kuchyne. Pákový kávovar vám dovoľuje experimentovať pri príprave kávy. Viete si sami korigovať hrúbku mletia, čas extrakcie alebo teplotu vody. To všetko sú parametre, ktoré tiež ovplyvňujú výslednú chuť kávy. Sami si tak viete nájsť chuť espressa vhodnú práve pre vás. 

Ak patríte k ľuďom, ktorí chcú mať kávu pripravenú rýchlo, bez akýchkoľvek úkonov, zvoľte automatický kávovar. Ich výhoda je v jednoduchosti obsluhy. Ale, výsledná chuť kávy nemusí byť taká dobrá, ako pri pákovom kávovare. Zamysleli ste sa niekedy nad tým, prečo majú v kaviarňach len pákové kávovary? 

Ak premýšľate nad kúpou kávovaru, prečítajte si náš článok Ako vybrať kvalitný kávovar. V ňom nájdete výhody aj nevýhody jednotlivých typov kávovarov.

Kvalitný mlynček na kávu

Ak ste sa rozhodli pre kúpu pákového kávovaru, nezabudnite na kvalitný mlynček na kávu. Aj hrúbka mletia ovplyvňuje výslednú chuť espressa. Ak patríte ku klasikom, môžete si kúpiť ručný mlynček na kávu. Jednoduchší spôsob je voľba elektrického mlynčeka. Aj pri kúpe mlynčeka sa zamerajte na jeho parametre.

Hrúbka namletej kávy je dôležitým faktorom pri chuti espressa. Závisí od nej nielen chuť, ale aj výsledná créma. 

Správna šálka na kávu

Každý z nás má svoj obľúbený hrnček na kávu. Premýšľali ste niekedy nad tým, že aj šálka na kávu môže ovplyvniť chuť kávy? Dôležitý je materiál, hrúbka stien, ale aj tvar šálky. Espresso by sa malo podávať v porcelánovej šálke, ktorá udrží jeho teplotu. Má mať zaoblené dno a kónický tvar. Priemer je veľmi dôležitý pre konzistenciu krémy. 

Kvalitné espresso nepatrí do skleneného pohára. 

Množstvo a utlačenie kávy

Každý kávový nápoj má špecifický spôsob prípravy a množstvo kávy. Na prípravu espressa potrebujete cca 7g kvalitnej správne pomletej kávy. Ak pripravujete dve kávy naraz, množstvo zvýšte na 14 -15 gramov. Môžete použiť odmerku alebo si kúpte malú váhu, ktorá váži s citlivosťou na miligramy. 

Kávu nezabudnite poriadne utlačiť a urovnať. Skvelou pomôckou je tamper. Rôzne doplnky ku kávovarom nájdete aj na našom eshope

Čistota kávovaru

Správne vyčistený a pripravený kávovar má byť samozrejmosťou. Zahoďte lenivosť a vyčistite kávovar každý deň. K starostlivosti nepatrí len odvápňovanie. Dajte si záležať na čistote mlynčeka, sitiek, parných trysiek aj pák. 

Aj takáto maličkosť dokáže pokaziť chuť kávy.

Dokonalá créma

Skvelé espresso s dokonalou cremou na vrchu bude vašou odmenou. A to za to stojí. Úžasne voňavé s krásnou penou. A teraz sa na rad dostanú vaše chuťové a čuchové bunky. A vy si môžete v pokoji vychutnať vaše dokonalé espresso.

Prečítajte si tiež